Сцена Централни хали - Вижте какво предстои в културната ни програма Сцена Централни хали
История
Новини - Запознайте се с новостите около Централни хали Новини

Разходка във времето

Централни Хали

Централните хали в сърцето на София са пресечна точка на минало, настояще и бъдеще. Тази уникална сграда е изградена върху пластове история.

Улпия Сердика

Централни Хали

Източник: ulpiaserdica.com, автор - неизвестен

Днешна София се намира на важен кръстопът, който свързва Европа с Азия и Африка. На това място животът тече от преди поне 8000 години. Най-ранното запазено в източниците име на София е Сердонполис или „град на сердите“ – тракийското племе, което го създава. Той е завладян от римските легиони в началото на I в. сл. Христа.

Древна Сердика през римската епоха е един от значимите градове във вътрешността на Балканския полуостров. Съществува четири столетия в границите на Римската империя и четири като част от Византия. Римският император Марк Улпий Траян дава на града името Улпия Сердика. През последната четвърт на III в. Сердика става главен град на провинция Вътрешна Дакия. Към началото на IV в. за известно време е резиденция на император Константин I Велики. На него се приписват думите „Моят Рим е Сердика“.

Градските пазари на София

Централни Хали

Източник: stara-sofia.com. Снимка на пазара край Баня Баши - Димитър Карастоянов; снимка на Женски пазар - автор - неизвестен Седмичния пазар край джамия Баня Баши, изместен на мястото на днешния Женски пазар през 1910 година.

Преди Освобождението в ориенталски стил в централната част на града се намира чаршията. Тогава това всъщност е цял чаршийски квартал – средище на производство, търговия и бурна социална дейност. Различните чаршии са отделени по производствен или етнически признак – Еврейска, Касапска, Папукчийска (обущарска), Златарска, Кожухарска, Шивашка и т. н. Около Освобождението се обособява и днешният „Женски пазар“ под имената „Житен пазар“ и „Конски пазар“. За софиянци този пазар е източник на пресни селскостопански продукти от близките села.

Специално място в сърцето на града

Централни Хали

Източник: stara-sofia.com, автор - Л. Коши Босоного момиче продава маши сред пъстрата софийска тълпа по булевард "Княгиня Мария Луиза". На заден план се очертава строежът на Халите. Снимката е от 1908 година.
Източник: stara-sofia.com, автор - Л. Коши Шопкини на живописния петъчен пазар в София, 1908 година. Зад гърба им се вижда строежът на бъдещото покрито столично тържище (Халите)

В следосвобожденския период градските пазари се превръщат в основни центрове за търговия и социални контакти. Дюкяните и сергиите са места, където се срещат и общуват приятели и роднини.

Петъчният пазар, известен като „Женския пазар“, се провежда близо до мястото, където днес са Централните хали. Неговият съвременник Георги Каназирски-Верин го описва колоритно: „Тук селянки от околността със своите пъстри носии и накити, със своите огърлици и пендари, с преплетени в косите си разни монети, а момите с глави обкичени с паунови пера и други украшения, предлагаха в изобилие масло по 10 гроша, кокошки по 4 гроша, гъски по 10 гроша. И при тези низки цени пазарлъците бяха безкрайни. Най-многобройни клиентки бяха чехкините и виенчанките, които се връщаха с препълнени панери. Софиянци и тогава живееха със сметка и икономии. Приказни времена!“.

На мястото на Халите се помещава Касапската чаршия, която снабдява столичани с месни продукти. По-късно дървеният цирк „България“, център на забавления и социален живот, за кратко е разположен на това място, непосредствено преди да бъдат построени Халите.

Оживеността на мястото се запазва и след построяване на Градските хали, прехвърляйки се под покрива на новото покрито тържище, издигнато на мястото на дървения цирк-театър “България“. 

Източник: stara-sofia.com, автор - M.Kamermann На снимката горе вляво се вижда фасадата на цирк-театър „България“, а вдясно е седмичният пазар на фона на строежа на Халите, които са още без покрив

Наум Торбов, скромният архитект на София

Централни Хали

Наум Торбов, скромният архитект на София
Източник: Семеен архив

Наум Торбов е представител на първото поколение архитекти в следосвобожденска България. Повлиян е от романтизма, сецесиона и стила ар нуво. Сградата на Централните хали е най-значителната му творба. Автор е и на още емблематични за София сгради: сградата на градското казино (сега Софийска градска художествена галерия), Къщата на Станишеви (сега Главно мюфтийство), сградата на Дюлгерското дружество на бул. „Христо Ботев“ и много други.

Наум Торбов е роден в края на XIX век в село Гопеш, Битолско, тогава в Османската империя, днес в Северна Македония. Семейството му емигрира в България и се установява в град Оряхово, а той е изпратен да следва архитектура в Букурещкия институт за изящни изкуства. След завършването си през 1904 г. се завръща в България и започва работа в Министерството на обществените сгради, пътищата и благоустройството. През 1906 г. става началник отделение „Архитектура“ към Столична община, а от 1908 г. започва частна архитектурна практика. Член е на Българското инженерно-архитектурно дружество.

Оригиналният проект за Градските хали от 1907 г.

Централни Хали

Сградата на Централните хали е дело на арх. Наум Торбов, един от най-изявените представители на романтизма в архитектурата. Построена е в периода 1909-1911 година. Умело обединява два архитектурни стила: сецесион и неовизантика. Проектът на арх. Торбов се характеризира с изключителна симетрия с подчертаване на основните оси на сградата. В подземния етаж се помещават огняр и отделение за въглища, както и охладително помещение и зимници за съхранение на продукти.

Фасадите на Централни хали смесват архитектурните стиловете нео-визаника и сецесион, така популярни в началото на ХХ век. В орнаментите по фасадата са използвани актуалните за времето материали - гранитен цокъл, облицовка от варовик и керамика. Заради своята забележителна архитектура Централните хали получават статут на паметник на културата от национално значение през 1955 година.

Сградата през годините

Централни Хали

История на промените

Централни Хали

Източник: stara-sofia.com, автор - Димитър Карастоянов Строителството на сградата
Източник: stara-sofia.com, автор - Фото Юпитер София Откриване 1911 г.
Източник: stara-sofia.com, автор - Фото Юпитер София Откриване 1911 г.

Първият покрит пазар

Централните хали са открити през 1911 година. Това е първият съвременен покрит пазар за месни и млечни продукти, птици, риба и зеленчуци в София. С откриването на Халите се поставя началото на постепенно подобрение и хигиенизиране на търговията.

Източник: stara-sofia.com, автор - неизвестен 30-те години на 20-ти век
Източник: stara-sofia.com, автор - Д. Кацев 30-те години на 20-ти век
Източник: stara-sofia.com, автор - неизвестен 30-те години на 20-ти век

Сградата през 30-те години на XX век

Икономическият подем на България след Първата световна война и бурното разрастване  на Столицата превръщат Централни хали в средище на софийските търговци. До средата на 40-те години на XX век там работят близо 170 дюкяна и щандове.

Източник: stara-sofia.com, автор - неизвестен 50-те години на 20-ти век
Източник: Държавен архив, автор - неизвестен 1969 г.

Халите след Втората световна война

През 50-те години на миналия век сградата е реконструирана. В продължение на няколко десетилетия функционира като супермаркет. По-голямата част от софиянци и до днес свързва сградата с най-популярното място за пазаруване в града.

Източник: Държавен архив, автор - неизвестен 1969 г.
Източник: Държавен архив, автор - неизвестен 1980 г.
Източник: Държавен архив, автор - неизвестен 1980 г.
Сградата преди затварянето за реконструкция

Централни хали преди затварянето за реконструкция

През 1988 г. Халите се затварят за ремонт и остават затворени до 2000 г., когато сградата е отново отворена.

Любопитни факти

Централни Хали

Проектът за Централни хали на Kaufland

Централни Хали

Сградата на Централните хали е паметник на културата от национално значение и един от символите на София. През 2021 година, 110 години след нейното създаване, Kaufland Bulgaria представя проект, който да съживи духа и функциите ѝ.

През месец май 2022г. проектът е одобрен от административните органи с влязло в сила разрешение за строеж.

 

Вдъхновен от оригиналните планове на арх. Торбов, проектът цели да възстанови автентичния вид на сградата, освобождавайки пространството и разкривайки всички нейни архитектурни и културни елементи.

Проектът има за цел да възстанови социалните и културни функции на сградата. Предвидени са места за срещи, отдих и култура: площад със седящи места около фонтан по оригиналния проект на арх. Торбов, тераса с места за хранене и почивка и интерактивна зона за археология и история в сутерена.

Създадена е интериорна концепция със специално подбрани щандове, които са естествено вписани в спецификата на сградата. Емблематичната метална конструкция запазва оригиналния си вид, колоните са свободно стоящи, а обзавеждането е стилистично и цветово съобразено.

Детайлите са съобразени с уникалността на сградата. Щандовете и мебелите са изработени от дърво и и други естествени материали. Цветовете носят автентичност и уют и не следват корпоративни предписания.

От самото си създаване сградата е средище за търговия на дребно. Като част от разработване на цялостната концепция за „Централни хали“, за нуждите на предвидения магазин на Партера ще бъде изработено изцяло ново асортиментно ниво. Стандартният продуктов микс на Kaufland ще се адаптира, така че да отчете всички особености и традиции на търговията в сградата.

Централният фонтан е реализиран съгласно оригиналния проект на арх. Торбов. Той е в центъра на зона за отдих със седящи места в синхрон със социалната функция на сградата.

Терасата е уютно отворено пространство с кафетерия и щандове за кулинарни специалитети. От нея се открива гледка към отвореното пространство и архитектурните елементи във вътрешността на сградата.

Пространството носи усещането за малък ретро площад. Елегантна стълба и стъклен асансьор осигуряват достъпа до терасата и спомагат движението през различни пластове в историята на сградата.

Сутеренът е планиран като интерактивна зона за археология и история. Тук посетителите могат да се запознаят както с историята на самата сграда, така и с историята на централната градска част на София, напластявана през различни епохи.

Археологическите разкопки са представени атрактивно, а около тях се обособява функционална зона за събития и експозиции, представляваща интерес за посетителите. Децата се запознават с историята в специални интерактивни зони. Сутеренът функционира като социално и културно средище с книжарница и пространство за изложби и срещи.

Представяне на проекта за преустройство

Централни Хали

Проектът предвижда обновяване на сградата на „Централни хали“ и преустройство на вътрешното пространство, съответстващо  на съвременните изисквания на модерната търговия, запазвайки търговската ѝ функция. Възстановяване на автентичното пространство на сградата на „Централни хали“ чрез премахване на изградената през 2000 г. над кота +/- 0.00 конструкция за галерии с оглед освобождаване на целия обем и постигане на еднопространствено решение на интериора, съобразено с плановата структура на сградата

научи повече за проекта Проектът в Култура.бг на БНТ Актуално

Примери от Стария континент

Централни Хали

Съхраняването и възстановяването към нов живот на стари исторически сгради е тенденция в Европа от столетия. Ето няколко добри примера как изключителни сгради са променили своята функционалност, без да губят  художествената и историческата си стойност.

Interspar am Schottentor, Виена

През май 2021 г. в историческа банкова сграда в централната част на столицата на Австрия е отворен ексклузивен супермаркет от веригата Interspar.

Despar Ex Teatro Italia, Венеция

В историческия център на Венеция сградата на Театро Италия е реставрирана от собствениците и е реконструирана в супермаркет. Запазени са историческият дух на сградата и нейното художествено значение.

REWE Ackerhalle, Берлин

Супермаркетът е реализиран в една от шестте запазени сгради на хали, строени в периода 1886 – 1992 година. Интериорните решения подчертават историческата и архитектурната стойност на сградата.

Контакти

Централни Хали

Всяко мнение и дискусия е в полза на най-доброто решение за бъдещето на Централните хали като сграда и функция за обществото ни.

Ще се радваме да споделите Вашите коментари, като ползвате тази форма или на pr@kaufland.bg