Актуално

Централни хали

Звън на часовник оповести откриването на Централни хали

23.05.2024

Реставрираният кулен часовник от 1915 г. отново зазвъня след 40 години затишие.

Звън на часовник оповести откриването на Централни хали

С ръчно задвижване на махалото на 110-годишния часовник на Централни хали беше официално открита възстановената историческа сграда в гр. София. След близо една година мащабни дейности по реконструкция и реставрация, от днес емблематичният „покрит пазар“, проектиран през 1906 г., отваря врати за първите си посетители. Инвестицията на новия собственик на сградата – Kaufland България, надхвърля 50 млн. лв., като на 15 млн. лв. възлизат дейностите по възстановяване на оригиналните ѝ вид и функции – включително освобождаването на пълния обем на търговската зала, както е бил замислен според оригиналния проект. Извършени са дейности по реставрация на характерната метална конструкция, отлята в леярните на Густав Айфел в началото на 20. век; реставрация и почистване на фасадите; ремонт на кулния часовник и възстановяване на неговия звън на всеки час; изработка на фонтан от зелен мрамор по скиците на арх. Торбов; социализация на археологическото наследство на ниво „сутерен“ в сградата и изграждане на изцяло нова експозиционна зона за история, култура и изкуства. 


„Искам да изкажа своите големи благодарности към компанията за спазеното обещание – за това, че успя да възстанови тази прекрасна сграда в нейния пълен блясък. Избрахте по-дългия и по-скъп път, но го направихте отговорно и това е един великолепен пример какво отношение трябва да имаме всички ние към града ни. Мога да си пожелая и други знакови сгради да имат същите добри собственици и да бъдат възстановени по този начин“, сподели кметът на Столична община Васил Терзиев при официалното откриване.


Най-голямата верига хипермаркети у нас придоби сградата от предишните ѝ частни собственици през 2022 г. с ясната заявка да възстанови оригиналните ѝ вид и функции и да я направи достъпна за софиянци и гостите на града. С откриването ѝ ангажиментът е изцяло спазен, като към него е добавено разработването на сцена за култура, изкуства и образователни проекти и поддържане на ежемесечен културен календар със събития. 


Това беше приветствано от зам.-министъра на културата Илко Ганев, който благодари на компанията за направените инвестиции в запазването на културното и археологическо наследство на Централните хали. Заместник-министърът на туризма Павлин Петров отбеляза, че благодарение на Kaufland Централни хали са върнати на туристическата карта на България, заместник-министърът на икономиката д-р Давид Сукалински отчете приноса на компанията в развитието на икономиката на страната ни. Иван Капитанов зам.-министър на земеделието и храните подчерта ролята на Kaufland България в подкрепа на българските производители. 
Сред официалните гости, които приветстваха огромните усилия, положени от страна на Kaufland за възстановяването на сградата, беше и Н.Пр. Ирене Мария Планк, посланик на Германия в България.


За изпълнението на отделните елементи по проекта Kaufland България въвлича широк кръг от доказани експерти в отделните области – архитекти, археолози, историци, реставратори, културолози. Ключови консултанти на проекта са специалистите от Регионален исторически музей – София. В памет на автора на проекта, от компанията се обръщат към един от най-известните български скулптори Георги Чапкънов, който създава барелеф на арх. Наум Торбов, разположен до централния вход на сградата.
Стоките от български производители и доставчици са акцент в асортимента на Централни хали, като в търговската зона могат да бъдат намерени над 14 000 продукта от всички стокови групи, близо 90% от които са от български доставчици. 45 са българските производители на плодове и зеленчуци, които ще предлагат продукцията си в Централни хали целогодишно, а общо над 170 ще са българските доставчици на месо и колбаси, риба, хляб и млечни продукти.


„Щастлив съм, че днес виждаме изпълнени всички обещания, които дадохме преди да започнем мащабните възстановителни дейности по сградата. Акцент в асортимента е българското. Така отново Централни хали ще са дом на качествени български стоки и култура. Изключително важно за нас беше да спазим обещанието си към обществото и да върнем сградата на софиянци. Направихме го. Всеки посетител може свободно да влезе през основния вход, да разгледа, да обиколи, да се качи на панорамата или да се потопи в потайностите на долния етаж, без това да го обвързва с покупка. Вярвам, че този жест към обществото ще бъде оценен“, сподели Иван Чернев, главен изпълнителен директор на Kaufland България в речта си за официалното откриване. 
Петя Владимирова, директор „Централни отдели“ и член на УС в компанията добави: „Преди един век, когато Халите отварят врати като първия покрит пазар, те са абсолютна иновация за младата ни столица. В хода на възстановяването на сградата днес, ние подходихме по същия начин – прилагахме иновации и работихме, следвайки най-добрите европейски практики, с ясния ангажимент, че Централни хали не са обикновена сграда на 100 години. Те са сграда, в чийто основи живее вековна история“.


Специален поздрав към гостите на събитието отправи и легендарният Христо Стоичков, който не скри възхищението си от прекрасно възстановената сграда.


„Kaufland за пореден път доказаха, че не само са най-голямата търговска верига, но и най-отговорната. За мен чест да си партнирам с тях, защото всичко, което правят, го вършат със сърце и с мисъл за цялото общество. Аз с удоволствие ще доведа внучката ми още този уикенд, за да ѝ покажа това богатство, което са съживили Kaufland”, каза Христо Стоичков.
И занапред актуалната информация за случващото се Централни хали ще може да се следи на www.sofia-hali.bg и във Facebook и Instagram.

 

За Kaufland България
Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от над 2 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7500 служители. През 2023 г. компанията разполага с 65 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.