Актуално

Централни хали

Стартира проектът за възстановяване на Централните хали

26.10.2022

Започва изпълнението на одобрения от НИНКН (Национален институт за недвижимо културно наследство) проект на Kaufland България за възстановяване на оригиналните вид и функция на Централни Хали в София. В следващите месеци предстои да бъдат извършени поредица от ремонтни дейности, чрез които ще бъдат отстранени силно компрометирани елементи от вътрешността на сградата и ще бъде извършено цялостно специализирано почистване на фасадата й. За първи път от 40 години, след ремонта ще бъде възстановен звънът на емблематичния часовник в кулата й. Общата стойност на инвестицията за възстановяване на оригиналните вид и функция на Централни хали надвишава 50 млн. лв.

Стартира проектът за възстановяване на Централните хали

„Този проект е част от ангажимента на Kaufland България за подобряване на средата, в която живеем и е изключително важен за нас. Той представлява значителна инвестиция в миналото, насочена към съхранението на сградата в оригиналния й вид – такава, каквато я е създал нейния автор – арх. Наум Торбов през 1911 г. Същият ще бъде и принципът при последващото възстановяване на предназначението й – в новия магазин ще има над 17 000 стоки, като акцент ще бъдат българските производители и българските стоки в нея. Над 170 български доставчици вече са заявили участието си в този проект“, това подчерта в изказването си изпълнителният директор на Kaufland България – Иван Чернев по време на официалното представяне на проекта вчера.

Стартира проектът за възстановяване на Централните халиПредстоящият ремонт ще обхване отстраняване на течовете от покрива, цялостна подмяна на опасни електро и ВиК инсталации, възстановяване и социализация на археологическите останки и крепостната стена на ниво сутерен и изграждане на „Интерактивна зона за археология и история“. Специализираното почистване на фасадата ще отнеме няколко месеца и ще се реализира от реставратори с доказана експертиза.

„Проектът „Централни Хали“ e една от най-важните социални каузи на Kaufland България. Ценим уникалната възможност да работим в сграда-паметник на културата от национално значение и ще сме абсолютно безкомпромисни в качеството, с което ще реализираме проекта“, подчерта директорът „Централни отдели“ и член на Управителния съвет на Kaufland България Петя Владимирова. 

„От мое име и от името на министър Минеков искам да изкажа подкрепата си за проекта. Процесът по разработването му беше дълъг, но Kaufland България показаха, че подхождат с изключително внимание към сградата и нейното предназначение и функции. Силно се надяваме, че след като този проект се изпълни така, както са го замислили неговите автори, сградата ще възвърне своето достойно място в културния и социалния живот на София“. Това подчерта директорът на НИНКН арх. Петър Петров, който също все участие на представянето.

Сред официалните лица на събитието бяха още н.пр. Ирене Планк - посланик на Федерална Р Германия в България, зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов и зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов, директорът на Регионалният исторически музей в София – доц. д-р Венета Ханджийска-Янкулова,  редица общественици, архитекти и историци. Гости на събитието бяха и наследниците на арх. Наум Торбов, както и авторът на проекта за възстановяване на сградата - арх. Мария Попмаркова.

Специално място в представянето беше отредено и на българските производители, заявили готовността си за участие в бъдещия проект. Подкрепата си от сцената изразиха Димитър Маджаров, Боян Френкев от КФМ и доказаният земеделски производител Пламен Михайлов. 
След финализиране на ремонтните дейности над 170 български доставчици на основни категории храни като месо и колбаси, риба, хляб, млечни продукти, плодове и зеленчуци, ще станат част от възстановяването на оригиналното предназначение на сградата. Близо 50  български производители на плодове и зеленчуци ще представят стоката си в Халите. Продукцията на всеки един от тях ще трябва да бъде сертифицирана по програмата Global G.A.P. - независима световна система за добри земеделски практики, която гарантира, че производството на плодове и зеленчуци отговаря на най-високите стандарти за хигиена, опазване на околната среда и безопасност на работа. 

В непосредствена близост до археологическото наследство на Централни хали, в сградата ще отвори врати и най-голямата книжарница за детски книги в страната, която ще наброява над 10 000 заглавия. На сутеренното ниво ще бъде обособено и пространство за културни и социално-значими събития.