Виртуална разходка
Сградата през годините - 110 години център на търговия, социален и културен живо Сградата през годините
Проектът
Разходка във времето - Между Декаманус и Кардо, минало и настояще или как традицията и историята стават едно Разходка във времето

Представяне на проекта за преустройство

Централни Хали

Сградата на Централните хали е паметник на културата от национално значение и един от символите на София. През 2021 година, 110 години след нейното създаване, Kaufland Bulgaria представя проект, който да съживи духа и функциите ѝ.

През месец май 2022г. проектът е одобрен от административните органи с влязло в сила разрешение за строеж.

 

Вдъхновен от оригиналните планове на арх. Торбов, проектът цели да възстанови автентичния вид на сградата, освобождавайки пространството и разкривайки всички нейни архитектурни и културни елементи.

Проектът има за цел да възстанови социалните и културни функции на сградата. Предвидени са места за срещи, отдих и култура: площад със седящи места около фонтан по оригиналния проект на арх. Торбов, тераса с места за хранене и почивка и интерактивна зона за археология и история в сутерена.

Създадена е интериорна концепция със специално подбрани щандове, които са естествено вписани в спецификата на сградата. Емблематичната метална конструкция запазва оригиналния си вид, колоните са свободно стоящи, а обзавеждането е стилистично и цветово съобразено.

Детайлите са съобразени с уникалността на сградата. Щандовете и мебелите са изработени от дърво и и други естествени материали. Цветовете носят автентичност и уют и не следват корпоративни предписания.

От самото си създаване сградата е средище за търговия на дребно. Като част от разработване на цялостната концепция за „Централни хали“, за нуждите на предвидения магазин на Партера ще бъде изработено изцяло ново асортиментно ниво. Стандартният продуктов микс на Kaufland ще се адаптира, така че да отчете всички особености и традиции на търговията в сградата.

Централният фонтан е реализиран съгласно оригиналния проект на арх. Торбов. Той е в центъра на зона за отдих със седящи места в синхрон със социалната функция на сградата.

Терасата е уютно отворено пространство с кафетерия и щандове за кулинарни специалитети. От нея се открива гледка към отвореното пространство и архитектурните елементи във вътрешността на сградата.

Пространството носи усещането за малък ретро площад. Елегантна стълба и стъклен асансьор осигуряват достъпа до терасата и спомагат движението през различни пластове в историята на сградата.

Сутеренът е планиран като интерактивна зона за археология и история. Тук посетителите могат да се запознаят както с историята на самата сграда, така и с историята на централната градска част на София, напластявана през различни епохи.

Археологическите разкопки са представени атрактивно, а около тях се обособява функционална зона за събития и експозиции, представляваща интерес за посетителите. Децата се запознават с историята в специални интерактивни зони. Сутеренът функционира като социално и културно средище с книжарница и пространство за изложби и срещи.

Представяне на проекта за преустройство

Централни Хали

Проектът предвижда обновяване на сградата на „Централни хали“ и преустройство на вътрешното пространство, съответстващо  на съвременните изисквания на модерната търговия, запазвайки търговската ѝ функция. Възстановяване на автентичното пространство на сградата на „Централни хали“ чрез премахване на изградената през 2000 г. над кота +/- 0.00 конструкция за галерии с оглед освобождаване на целия обем и постигане на еднопространствено решение на интериора, съобразено с плановата структура на сградата

научи повече за проекта Проектът в Култура.бг на БНТ Актуално

Примери от Стария континент

Централни Хали

Съхраняването и възстановяването към нов живот на стари исторически сгради е тенденция в Европа от столетия. Ето няколко добри примера как изключителни сгради са променили своята функционалност, без да губят  художествената и историческата си стойност.

Interspar am Schottentor, Виена

През май 2021 г. в историческа банкова сграда в централната част на столицата на Австрия е отворен ексклузивен супермаркет от веригата Interspar.

Despar Ex Teatro Italia, Венеция

В историческия център на Венеция сградата на Театро Италия е реставрирана от собствениците и е реконструирана в супермаркет. Запазени са историческият дух на сградата и нейното художествено значение.

REWE Ackerhalle, Берлин

Супермаркетът е реализиран в една от шестте запазени сгради на хали, строени в периода 1886 – 1992 година. Интериорните решения подчертават историческата и архитектурната стойност на сградата.

Контакти

Централни Хали

Всяко мнение и дискусия е в полза на най-доброто решение за бъдещето на Централните хали като сграда и функция за обществото ни.

Ще се радваме да споделите Вашите коментари, като ползвате тази форма или на pr@kaufland.bg