Актуално

Централни хали

Интерактивна зона за история и археология и нова градска сцена за култура отварят врати в Централни хали

14.05.2024

Интерактивна зона за история и археология и нова градска сцена за култура отварят врати в Централни хали

  • Възстановена е оригинална архитектура и функция на сградата и са реставрирани градски символи като фонтана, часовника и герба;
  • Създадена е нова интерактивна зона за археология и история на София със свободен достъп и VR посещение в Древна Сердика;
  • Открива нова сцена за култура и изкуство с Обществен съвет и ежедневна културна програма;
  • За активирането на сцената стартира и отворена покана към културни оператори и артисти.

гр. София, 15 май 2024 г. – Дни преди откриването на обновените Централни хали, Kaufland България представи амбициозен план от активности, които целят да развиват емблематичната сграда като културен символ на София. Обновените Хали ще отворят врати в края на месеца с оригиналната си функция на търговски център; възстановена архитектура по оригиналния проект на арх. Наум Торбов; зона за археология и история на София с вход свободен; и нова градска сцена за култура и изкуство, на която се планира интензивен календар от културни събития.

Вече приключи реставрацията на всички ключови символи на сградата, сред които са часовникът на куполите, гербът на София, вътрешният часовник, мраморният фонтан и археологическите разкопки в сутерена. На финален етап е и изграждането на съвременно оборудваната и интерактивна образователна зона за история на София, създадена съвместно с екипа на Регионален исторически музей София. Там посетителите ще могат да гледат и първия в България VR филм, който ще пренася зрителя из улиците на древна Сердика.

В сутерен нивото на Халите е и новата градска сцена за култура и изкуство “Централни хали”, която ще посреща посетителите с ежедневна програма от разнообразни събития. Фокус в нея са образователните теми, свързани с културното наследство на София и района, изкуствата и културата с превес на младите и изгряващи артисти, кулинарната култура, свързана исторически със сградата и квартала, и детската програма, която ще се развива съвместно с най-голямата книжарница за детски книги, създадена от Гринуич в сутерена.

Централни хали са един от най-ценните образци на архитектурното и културното наследство у нас и ние инвестираме изключително много, за да ги превърнем в съвременно средище за хора, стоки, занаяти и услуги”, сподели Кремена Георгиева, мениджър Корпоративни комуникации на Kaufland по време на представянето. “Създадохме нова градска сцена и ще я активираме с добре обмислена и планирана културна програма, за да привличаме разнообразни аудитории. Вярваме, че така ще допринесем за популяризирането на историята на града и района и културното ни наследство и ще допринесем за цялостното облагородяване на квартала.”

Концепцията за развитие на пространството е създадена с участието на Обществения съвет на Централни хали — своеобразен надзорен орган, който ще следи за правилното управление на сградата като културен символ. Негов председател е проф. д-р арх. Йорданка Кандулкова, експерт в сферата на културното наследство и преподавател в УАСГ, а членове са доц. д-р Венета Ханджийска-Янкулова, директор на Регионален исторически музей София, културният мениджър и създател на A to JazZ Петър Димитров, съоснователят на Free Sofia Tour Стефан Огнянов и журналистите с дългогодишен фокус върху култура и редица инициативи с принос за развитие на обществото Даниел Ненчев и Константин Вълков. Функцията на Обществения съвет е да споделя идеи и експертиза, свързани с устойчивото развитие и използване на потенциала на сградата, както и да участва в избора на събития в програмата на сцена “Централни хали”.

Сцената стартира с предварително планирана програма по приоритетните теми за месеците юни, юли и август, но за да наложи по-демократичен механизъм за ползване на новото културно пространство, ще се провежда ежегодна отворена покана. Тя е насочена към артисти и културни мениджъри и ще събира предложения за събития, провеждани на Сцена за култура и изкуство „Централни хали“ за следващата календарна година. Проектите трябва да отговарят на едно или повече от четирите приоритетни направления за развитие на Централни хали като културна дестинация, а одобрените предложения ще получават безвъзмездно ползване на сцената и техническо обезпечаване, промотиране в комуникационните канали на Kaufland и Централни хали и всички приходи от билети. Предложенията ще бъдат оценявани от Обществения съвет и трите проекта, оценени с най-висок брой точки, ще получават и допълнителна финансова подкрепа в размер от 5000 лв.

Запознайте с Концепция за развитие на Централни хали като културна дестинация тук: https://drive.google.com/file/d/1IFT3w8KfQ_f5Xk1v6p0HbtYR951MJH8Z/view 
Повече подробности за отворената покана за културни проекти можете да намерите тук: https://drive.google.com/file/d/1Li77GEJwB4BvtQtZt_7F0o6Ih8SJYF1i/view?usp=sharing 

Още новини за културната програма на Централни хали ще бъдат публикувани текущо на www.sofia-hali.bg и в социалните мрежи.