Събития

Централни хали

Беседа "София преди Освобождението" с Виктор Топалов от "Бохемска София"

началo: 17.07.2024, 19:00 ч.

Беседа "София преди Освобождението" с Виктор Топалов от "Бохемска София"

Посетете беседата „София преди Освобождението“, за да научите повече за живота в града преди обявяването му за столица на Княжество България.

По време на събитието ще се запознаете с историята на старите софийски махали, вековните храмове, местните големци, българските учители и сподвижниците на Васил Левски в града, сред които и прочутите Шопски апостоли – книжарите, осъдени на смърт в седмиците преди Освобождението. Ще научите впечатленията на Иван Вазов, Георги С. Раковски, Ботьо Петков и проф. Марин Дринов за София втората половина на XIX век, както и какви са били предпоставките за избирането на града за столица на Княжеството.

Билетите за беседата струват 10 лв. Местата са ограничени и закупуването на електронен билет е задължително. Можете да го направите през линка или на касите на Easy Pay. Беседата се провежда в сутерена на Централни хали и е част от културната програма на едноименната сцена.

Историите разказва Виктор Топалов – създател на „Бохемска София“, автор на книгите „Кварталът на писателите“, „Бохемска София: Духът на стария град“ и съавтор на „Бохемска София: Истории от жълтите павета“.
Очакваме Ви! 

Към събитието във Facebook